In deze tijd van het jaar…

…trekken ganzen van het noorden (poolgebied) naar Nederland. Je ziet – en hoort – soms grote groepen ganzen in v-formatie overkomen. Door dicht bij elkaar te vliegen profiteren ze van de opstijgende wervelingen van de voorganger. Dat bespaart ze heel veel energie. De ganzen wisselen geregeld van positie, zodat de krachtsinspanningen over de groep worden verdeeld. In Lentevreugd kun je ’s ochtends op de onder water gelopen delen grote groepen grauwe ganzen vinden. Ze zoeken er voedsel en rusten er. Meestal worden ze vergezeld door Canadese ganzen en nijlganzen. In de herfst een bekend schouwspel. En dit jaar zijn er ook kolganzen met de grauwe ganzen meegekomen. Misschien omdat het de laatste tijd veel heeft geregend en er daardoor grotere plassen zijn ontstaan. Op 7 november was er nog iets bijzonders te zien: een grote zaagbek. Die zie je niet vaak in Lentevreugd, maar blijkbaar was deze eend er in z’n element.

  • Kolganzen
    Kolganzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *