Lentevreugd spelenderwijs

De Stichting Spelenderwijs organiseert elk jaar in de laatste week van de zomervakantie de Sport- en Speldagen voor Wassenaarse kinderen. Dit jaar hebben zo’n 70 kinderen de handen uit de mouwen gestoken in natuurgebied Lentevreugd. Op 15 augustus hebben zij geholpen met het bij elkaar harken van maaisel, het uitgraven van zaailingen van lupine en verwijderen van braam. Vooraf vertelde Hugo Woudenberg waarom het belangrijk is om te maaien en dat maaisel uit het gebied te verwijderen, waarom braam wordt bestreden en hoe het komt dat er lupines staan. Zo leerden ze dat het allemaal gebeurt om het gebied bloemrijker te maken. Vroeger werden er in Lentevreugd bloembollen en lupines geteeld. De lupines wisten zich niet alleen te handhaven, maar zaaien zich steeds meer uit. Dit gaat ten koste van de  duinnatuur die in Lentevreugd wordt nagestreefd. Dat geldt ook voor braam. Het hoort thuis in het gebied, maar moet niet gaan woekeren. De kinderen hebben hard gewerkt om braamstruweel met behulp van takkenscharen te verwijderen. Een enkele leerling legde de takkenschaar al gauw neer en leverde op een andere manier een bijdrage aan het verwijderen van braam; namelijk door ze op te eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *