Kunstenaars laten zich inspireren door de zang van de veldleeuwerik

Het stuk The lark ascending – de opstijgende leeuwerik – is een van de bekendste composities van Ralph Vaughan Williams. Hij gaf de zang van de vogel aan de soloviool, die door de orkestpartijen heen dartelt, tot op grote hoogte. De eerste inspiratie voor Vaughan Williams was trouwens een gedicht over een zingende leeuwerik, met dezelfde titel, van dichter George Meredith.

De muziek is prachtig, maar met de veldleeuwerik gaat het erg slecht. De afgelopen zestig jaar is het aantal met 95 procent gedaald, zo meldt Vogelbescherming Nederland. Het RVW-genootschap komt nu in actie. De organisatie roept iedereen op opnamen te maken van de zang van veldleeuweriken. De bedoeling is dat de opnamen beschikbaar komen voor componisten, als inspiratie voor nieuwe stukken over de leeuwerik.

De natuurbeschermingsorganisaties die meedoen aan het project hopen natuurlijk dat deze aandacht voor de leeuwerik de kansen voor de vogel zullen vergroten. De Britse violist Tasmin Little, die The lark ascending vaak uitvoerde, is het gezicht van de actie.

Ook opnamen gemaakt in Nederland zijn van harte welkom. Stuur deze, bijvoorbeeld via WeTransfer, naar wildlifesound@bl.uk. Bij problemen met de verzending of andere vragen kun je contact opnemen met projectbeheerder Andrew Green, gardengreen333@yahoo.co.uk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *