Een bonte wintergast

In Nederland worden weer meldingen gedaan van bonte kraaien. Vroeger was dat een algemene wintergast, maar tegenwoordig zijn er veel minder bonte kraaien in de winter. Dat komt omdat ze veel vaker in hun broedgebieden blijven overwinteren. Al jaren – sinds 2008 – bezoekt één bonte kraai in te winter Lentevreugd. Hij mengt zich vaak tussen de zwarte kraaien, waar hij familie van is. Of deze bijzondere wintergast een en dezelfde vogel is valt niet te zeggen, ook niet of hij steeds dezelfde groep zwarte kraaien uitkiest.

  • bonte kraai in het gras
    bonte kraai in het gras

Bas van der Burg ontdekte in december vorig jaar een bonte kraai in de slaapplaats van een groep van circa 60 zwarte kraaien aan de Katwijkseweg in de buurt van hotel Wassenaar. Daar wordt hij sindsdien vaker opgemerkt. Het is de vraag of het een slaapplaats is. Het kan ook een verzamelpunt zijn waar kraaien vanuit de polder zich verzamelen om vandaar, als het lichter is geworden aan de nieuwe dag te beginnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *