Wandelexcursie lentebodes op 14 april

Op zondag 14 april kunt u met IVN natuurgids Hugo Woudenberg op stap in natuurgebied Lentevreugd in Wassenaar. Tijdens de wandeling van ongeveer twee uur proberen we de lente te ontdekken, maar vooral te genieten. De eerste bloemen bloeien al: speenkruid, klein hoefblad, hondsdraf, kleine veldkers en kievitsbloem. En ook de sleedoorns staan in bloei. Langs het pad en onder de duindoornstruiken zijn enkele bolgewassen te zien zoals narcis, blauwe druifjes en sneeuwroem; lentebodes uit het verleden toen Lentevreugd nog een bollengebied was. Zet uw zintuigen open, want er komen lenteklanken uit het riet en de struwelen. De eerste blauwborsten zijn teruggekeerd uit hun wintergebieden en zitten hoog in het riet te zingen. Net als de rietgors.

Ook een enkele veldleeuwerik is al gezien en gehoord. Bij het opvliegen zijn contact roepjes te horen. Misschien horen we tijdens de wandeling ook zijn jubelende zang. De graspieper zal zeker te zien en te horen zijn. Hij lijkt wel wat op een veldleeuwerik, maar verschilt er toch veel van. Graspiepers vind je op de grond, ze zullen niet zo hoog zingen als de leeuwerik. Bij de vogels hebben zich al vele paartjes gevormd. Een paartje knobbelzwanen is een nest aan het bouwen. Bij de Schotse Hooglanders zijn kalfjes geboren.
De wandeling is geschikt voor alle leeftijden. Aanmelding is niet nodig. De wandeling start om 10.00 uur op de parkeerplaats van Lentevreugd, vlakbij rotonde Katwijkseweg/Kokshoornlaan aan de N441.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *