De laatste herfstbloemen

In deze tijd van het jaar staan er weinig planten meer in bloei. In Lentevreugd ontdek je hier en daar nog een madeliefje, maar de meeste planten zijn uitgebloeid. Wel valt er nog wat geels te ontdekken. Het exotische bezemkruiskruid valt op. Niet alleen in Lentevreugd, maar ook verderop in de duinen.

In het moerasgedeelte zijn riet, koninginnekruid en kattenstaart uitgebloeid. Natuurbeschermer Jac P. Thijsse zou dat erg jammer hebben gevonden. De bloeiende bruine rietpluimen vond hij bijvoorbeeld zo mooi dat hij zich kon voorstellen dat men graag ‘een partijtje zou afsnijden voor bouquetten’, zo schreef hij in het Verkade-album Herfst.

  • koninginnekruid met hoornaar
    koninginnekruid met hoornaar

Over de bleekroze bloemen van het koninginnekruid of leverkruid schreef hij: ”… de bloempjes zijn zoo flets van kleur dat ’t lijkt, alsof de plant reeds is uitgebloeid.”  Wie ’s morgens vroeg in Lentevreugd wandelt komt nog iets anders wonderschoons tegen. Op de bladeren van de vrouwenmantel liggen  waterdruppels die zilverachtig aandoen. Vrouwenmantel hoort eigenlijk niet thuis in een natuurgebied; het is een overblijfsel van het voormalige bollengebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *