Aan het werk voor de veldleeuwerik en vlinders

Het broedseizoen is voorbij en de vrijwilligersgroep is in augustus weer gestart met de beheerwerkzaamheden in Lentevreugd. Een ochtend in de week maaien zij het Leeuwerikveld, harken het maaisel op wiersen en voeren het maaisel af. Op die manier wordt verruiging tegengegaan en krijgen bloemen de kans zich te ontwikkelen. Hiermee creëren zij gunstige omstandigheden voor de veldleeuwerik om er in het voorjaar te broeden.

Schotse hooglanders
Schotse hooglanders

In een ander deel van Lentevreugd – het vlinderveld – wordt ook gemaaid en wordt duindoorn uitgestoken om het ook de vlinders naar de zin te maken. Op 20 en 21 september hebben leerlingen van de Amerikaanse school geholpen. Zij hebben weer goed werk geleverd. Veel dank daarvoor!

 

Al dat maaien, harken en uitsteken van planten wekt nieuwsgierigheid op bij de Konikpaarden. Zij komen altijd even kijken, proeven van het maaisel en nemen een hap van een gemaaide distel. Ook de Schotse Hooglanders doen zich tegoed aan het korte gras en de rozetten van kruiden.

  • Konikpaarden eten het gemaaide gras
    Konikpaarden eten het gemaaide gras

Kleinere dieren raken wat verstoord: een mot kruipt snel onder het gemaaide gras vandaan, een naaktslag zoekt de schaduw op om niet uit te drogen, een gewone pad duikt weg in het verse maaisel en kleine spuugbeestjes brengen zichzelf in veiligheid door enorme sprongen te maken. Sprinkhanen komen minder ver en moeten steeds wegspringen als de maaimachine langskomt, maar sommige soorten kunnen wegvliegen. Net als de vlinders. Planten met gallen worden zo min mogelijk gemaaid, zodat de galwesp volgend voorjaar de rozengal kan verlaten. Ook de bedreigde driedistel wordt zo veel mogelijk ontzien en krijgt zo alle kans zijn zaden te verspreiden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *